dwihut

Iseng!

Saya coba-coba ikutan test di mypersonality.info. Sebenarnya dulu sudah pernah saya lakukan. Tapi yang kali ini, bukan hanya tes MBTI (Myers Briggs Type Indicator) saja. Namun ada juga tes tentang “multiple intelligences”-nya. Dan inilah hasil yang saya dapatkan,

Click to view my Personality Profile page

Saya akan tuliskan beberapa karakteristik mengenai orang-orang dengan tipe ENFJ menurut situs ini. Dan yang saya tebalkan adalah hal-hal yang menurut saya sesuai sekali dengan diri saya🙂.

“ENFJs are the benevolent ‘pedagogues‘ of humanity. They have tremendous charisma by which many are drawn into their nurturant tutelage and/or grand schemes. Many ENFJs have tremendous power to manipulate others with their phenomenal interpersonal skills and unique salesmanship.”

altruistic, easily hurt, religious, neat, content, positive, affectionate, image conscious…”

“Success for an ENFJ comes through involvement in the process of making things happen for people; through the accomplishments and satisfactions of those they have helped to enrich the human world with greater value, and through finding that their efforts on behalf of others have fulfilled their own life as well.”

“Teachers expect the very best of those around them, and this expectation, usually expressed as enthusiastic encouragement, motivates action in others and the desire to live up to their expectations.”

“ENFJs are people-focused individuals. They live in the world of people possibilities. More so than any other type, they have excellent people skills. They understand and care about people, and have a special talent for bringing out the best in others. ENFJ’s main interest in life is giving love, support, and a good time to other people. They are focused on understanding, supporting, and encouraging others. They make things happen for people, and get their best personal satisfaction from this.”

“ENFJs focused on the organization’s ideals and operate within those ideals. They focus on how organizations should treat people and communicate these values to others. They enjoy leading and facilitating teams, and like to bring matters to mutually beneficial conclusions. ENFJs prefer a work setting that contains individuals focused on changing things for the betterment of others.”

Dan ini mengenai multiple intelligences.

  • Verbal/Linguistic. People with linguistic intelligence are naturally good with writing or speaking and memorization.
  • Intrapersonal. People with intrapersonal intelligence are adept at looking inward.
  • Logical/Mathematical. People with logical intelligence are driven by logic and reasoning.
  • Interpersonal. People with interpersonal intelligence are good with people and thrive in social interactions.
  • Bodily/Kinesthetic. People with kinesthetic intelligence love movement, have good motor skills and are aware of their bodies.
  • Visual/Spatial. People with visual intelligence are good at remembering images and aware of surroundings.
  • Musical. People with musical intelligence are musically gifted and have a “good ear” for rhythm and composition.

Namun, di beberapa tes serupa, biasanya saya mendapatkan hasil INFJ. Walau saya terlihat sangat ekstrovert, tapi tetap ada sisi introvert yang cukup besar ternyata. Saya akan tuliskan sedikit mengenai orang-orang dengan tipe INFJ.

“They are introspective, caring, sensitive, gentle and complex people that strive for peace and derive satisfaction from helping others. INFJs are highly intuitive, empathetic and dedicated listeners. These traits tend to act as a “tell me what’s wrong” sign on their forehead, hence the nicknames Confidant, Counselor or Empath. INFJs are intensely private and deeply committed to their beliefs.”

“creative, smart, focus on fantasy more than reality, attracted to sad things, fears doing the wrong thing, observer, avoidant…”

“INFJs tend to be devoted to what they believe in and seek work where their needs, values, and ideals can be deeply engaged. They move on the wave of their inspirations and are determined to see that their values are worked out in their lives. They will work toward their goals individually and, when needed, will put together a team of other highly dedicated people like themselves.”

Jadi…. Akan jadi apa saya nanti setelah besar? Yang pasti saya mau segala potensi dan yang baik-baik dari diri saya ini bisa dimaksimalkan.

Note : Situs ini juga mencantumkan orang-orang terkenal dengan tipe kepribadian ENFJ. Mereka adalah Abraham Maslow, Ben Affleck, Ben Stiller, Dr. Marthin Luther King, Jr., Francois Mitterand, Johnny Depp, King David-King of Israel, Mikhail Gorbachev, Pete Sampras, dan banyak lagi.

4 thoughts on “Iseng!

  1. kk INFJ bgt😀 caring, sensitive, gentle and complex people that strive for peace and derive satisfaction from helping others….trmasuk langka ktnya hnya 1% dri populasi yg ikut test..Yg parah dibilang trmasuk orang avoidant, gila juga sisi tertutupnya gw yah,hmmm..
    GBU🙂

  2. Saya juga ada nih mypersonality infonya di bagian biodata penulis di blog saya. Saya sendiri INFP.

    Tapi sebenarnya saya lebih paham yang metode 4 tempramen dasar (sanguin, kholerik, melankolis, phlegmatis) dan hasil saya adalah dominan phlegmatis, dan sekunder sanguin. Wah mirip seperti kakak dong, ada sisi ekstrover nya, tapi ada sisi introvernya juga? Jangan2 temprament kita sama lagi yah? Hahaha😀 Tapi kalo kak mah saya rasa banyak melankolisnya.

    Ok back to topic lagi. Mungkin sudah sering kak dengar, tapi ini sedikit penjelasan 8 kecerdasan dasar manusia menurut Tony Buzan:

    1. Logika: Kecerdasan untuk berpikir logis. Orang yang mempunyai kecerdasan ini jago dalam bidang matematika, fisika, komputer, dll.

    2. Linguistik: Kecerdasan bahasa. Yaitu, ahli bahasa, orang yang multilingual, pembuat puisi, novel, syair/lirik, penulis buku, dll.

    3. Interpersonal: Kecerdasan berkomunikasi. Misalnya, salesman, MC, pengkhotbah, penceramah, motivator, dll.

    4. Intrapersonal: Kecerdasan untuk “berkomunikasi” ke dalam diri sendiri, atau instropeksi, meditas, kontemplasi, merenung. Contoh: ahli filsafat, dll.

    5. Musikal: Kecerdasan bermusik. Contoh: Penyanyi, pemain musik, pencipta lagu.

    6. Naturalis: Kecerdasan yang berhubungan dengan alam. Contoh: Nelayan, Petualang alam, pemburu, ahli biologi/bintang/tumbuhan, atau yang suka reality show hidup di alam bebas.

    7. Spatial: Kecerdasan keruangan. Contoh: Pelukis, pemahat patung, desainer, pembuat animasi, pembuat film, dll.

    8. Kinestetik: Kecerdasan gerak. Contoh: Olahragawan, mekanik, penari, dll.

    Semua manusia lahir dengan minimal salah satu kecerdasan itu. Kecerdasan memang bawaan dari lahir. Apa bedanya orang cerdas dengan pintar? Misalnya ada 2 orang, A dan B. Mereka keduanya dapat nilai fisika 10. Tapi yang A, mengerjakan dalam waktu 2 jam, sedangkan yang B hanya dalam waktu 15 menit. Keduanya sama-sama pintar, tapi, B yang cerdas. Contoh lain adalah belajar alat musik, ada orang yang bisa belajar otodidak, tapi ada juga orang yang sudah les bertahun-tahun tetap tidak bisa. Artinya, orang yang pertama memang sudah memiliki kecerdasan musik sejak lahir.

    Nah tapi kecerdasan juga harus dilatih dan dikembangkan terus, seperti kata kak.😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s